Petua Kunyit, Lengkuas, Serai & Halia Kekal Segar, Tahan Sehingga 2 Bulan.Mesti Cuba! beritamalay3.blogspot.com

Petua Kunyit, Lengkuas, Serai & Halia Kekal Segar, Tahan Sehingga 2 Bulan.Mesti Cuba! beritamalay3.blogspot.com - Apa khabar sahabat BERITA MALAY, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan tajuk Petua Kunyit, Lengkuas, Serai & Halia Kekal Segar, Tahan Sehingga 2 Bulan.Mesti Cuba! beritamalay3.blogspot.com, kami telah menyediakan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil maklumat di dalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Artis, Artikel Info Malay, Artikel Malay News, Artikel Malay Terkini, Artikel Politik, Artikel Trending, Artikel Video, Artikel Viral, yang kami tulis ini dapat anda fahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Petua Kunyit, Lengkuas, Serai & Halia Kekal Segar, Tahan Sehingga 2 Bulan.Mesti Cuba! beritamalay3.blogspot.com
link : Petua Kunyit, Lengkuas, Serai & Halia Kekal Segar, Tahan Sehingga 2 Bulan.Mesti Cuba! beritamalay3.blogspot.com

Baca juga


Petua Kunyit, Lengkuas, Serai & Halia Kekal Segar, Tahan Sehingga 2 Bulan.Mesti Cuba! beritamalay3.blogspot.com

Petua Kunyit, Lengkuas, Serai & Halia Kekal Segar, Tahan Sehingga 2 Bulan.Mesti Cuba!

Boleh dikatakan bahan-bahan masakan seperti kunyit, halia, serai dan lengkuas merupakan antara bahan penting yang mesti ada di dapur. Terutamanya jika kita gemar memasak menu seperti gulai,sup, masak lemak, rendang dan sebagainya.

Kebiasaannya juga bahan-bahan ini kita gunakan hanya sedikit sahaja selebihnya disimpan di dalam peti sejuk. Namun, selalunya bahan-bahan  ini tidak tahan lama, ia mudah menjadi kering, busuk dan tak boleh digunakan lagi.

Akibatnya, lebihan halia, lengkuas atau kunyit yang tidak habis digunakan ini akan dibazirkan begitu sahaja.

Perkara ini boleh diatasi sekiranya mengikut petua dan cara yang betul penyimpanannya. Malah kunyit, lengkuas, serai dan halia ini mampu boleh bertahan sehingga dua bulan, masih elok, segar serta masih boleh digunakan untuk sebagai bahan memasak dalam tempoh tersebut.

Cara-caranya:

1.Cuci bersih kunyit, lengkuas, serai dan halia.

2.Masukkan kunyit, lengkuas, serai dan halia  yang masih segar ke dalam bekas bertutup yang berisi air.

3.Simpan dalam peti sejuk.

4.Pastikan air bersih ditukar tiga atau empat hari sekali, jangan biarkan sehingga air berlendir.

Selamat Mencuba!
 



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2sFqnyO

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!



Demikianlah Artikel Petua Kunyit, Lengkuas, Serai & Halia Kekal Segar, Tahan Sehingga 2 Bulan.Mesti Cuba! beritamalay3.blogspot.com

Sekianlah artikel Petua Kunyit, Lengkuas, Serai & Halia Kekal Segar, Tahan Sehingga 2 Bulan.Mesti Cuba! beritamalay3.blogspot.com kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Petua Kunyit, Lengkuas, Serai & Halia Kekal Segar, Tahan Sehingga 2 Bulan.Mesti Cuba! beritamalay3.blogspot.com dengan alamat link https://beritamalay3.blogspot.com/2017/06/petua-kunyit-lengkuas-serai-halia-kekal.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :